2017-06-14 Information ang fiber (Sista chansen)

UPPDATERING 2017-06-14
Telia har meddelat att man kommer att ha en säljare i vårt område till helgen.
– Plats: Stallgården, Rialavägen
– Tid: Söndagen den 18 juni mellan kl 10.oo – 13.oo
– Kontakt: Jacob Carlmalm, 073-51 35 290
Det är sista chansen för den som vill teckna avtal till kampanjpriset. Därefter kommer priset att gå upp med över 10.000 kr så utnyttja erbjudanet.

UPPDATERING 2017-06-05
Har pratat med Oscar Holmqvist, kundansvarig Telia och han berättade att man är i området eller i närheten under kampanjen. Önskar man fiber kan man ringa direkt till Oscar på 076-125 50 60 så hjälper han till.

OBS! Kampanjen är öppen till den 11 juni.
Det kommer även att finnas två säljer från Telia i vårt område under söndagen den 4 juni.

Telia har tidigare angett att du senast 31 maj 2017 kommer att få besked om byggnation i ditt område. I och med nya förutsättningar i ditt område öppnar vi åter upp kampanjen och flyttar därför beslut om byggnation fram till senast 31 juli 2017.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att ringa oss på 020-40 24 00 eller gå in på oppenfiber.se.

UPPDATERING 2017-06-01
Vi har fått information från en av de boende i Ekskogen som fått följande information från
Stadsnätsbolaget / Svensk Infrastruktur:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Utbyggnaden till din fastighet är pausad

Hej,
Du har tidigare fått ett erbjudande om att ansluta din fastighet till det öppna stadsnätet. Ett stadsnät som Svensk Infrastruktur skulle ha byggt ut på uppdrag från Stadsnätsbolaget.

Tyvärr måste vi härmed meddela att vi i dagsläget inte har en fastställd tidplan och det ser ut som att projektet kommer att dra ut på tiden.

Utbyggnaden i ditt område kommer därför att pausas. Av den anledningen ger vi dig möjligheten att kostnadsfritt häva ditt avtal hos oss för att ansluta dig till en annan fiberleverantör.

Önskar du häva ditt avtal ber vi dig meddela detta till oss i ett svar på detta e-post med namn, personnummer, adress, samt kommun. Du kan även häva ditt avtal genom att brevledes meddela oss denna information.

Vi tackar för visat förtroende och önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Med vänlig hälsning
Anders Nyström
Projektchef

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
För tillfället vet vi inte hur detta påverkar fiberutbyggnaden för vårt område.

UPPDATERING 2017-04-27
Vi har tidigare angett att du senast 30 april 2017 kommer att få besked om byggnation i ditt område. Då intresset fortfarande är stort har vi valt att förlänga kampanjen t.o.m. 7 maj. Därför flyttas även beslutet om byggnation fram till senast 31 maj 2017.

UPPDATERING 2017-04-10
Telia har beslutat att utöka sin tid för avtalsskrivande till 30/4.
Som situationen ser ut idag har styrelsen rekommenderat Telia då de inte kommer att gräva ned fibern vilket får stora konsekvenser för området.

Lyckas vi inte nu få ihop tillräckligt många kontrakt nu så dröjer det säkert minst 2-3 år innan vi får en ny möjlighet att få fiber till vårt område. Då ingen operatör fått tillräckligt antal kontrakt måste något göras så att en leverantör får ihop det antal som de behöver. Styrelsen rekommenderar därför att alla som vill ha fiber skriver på för Telia så att de får tillräckligt antal för att starta arbetet.

Telia har beslutat att bygga fiber ända fram till vårt område men inte fortsätta in i Ekskogen eller Älgeby då underlaget inte finns här än.

UPPDATERING 2017-04-09
Tyvärr har inte tillräckligt många tecknat sig för fiber i Ekskogen/Älgeby och därför förlänger nu Telia sin kampanj till den 23 april. Om någon inte uppmärksammat så finns det möjlighet att dela upp betalningen. Man kan fortfarande teckna sig för Telia på deras hemsida och läsa mera om fiber.

UPPDATERING 2017-04-01
Den sista informationen som vi fått från Telia så visar det sig att vi inte nått upp till 40%. Därför arbetar vi med nedanstående alternativ för att se om vi kan få till en lösning.
– Försöker få kampanjen förlängd.
– Ser på olika lösningar som t.ex. att dra fiber till de områden där många har skrivit avtal.
Mera information kommer när Telia gjort en ny utvärdering som kanske kan lösa fiberfrågan. Med andra ord så har vi inte kastat in handduken ännu.

UPPDATERING 2017-03-26
Det var många som kom till Stallgården för att lyssna på informationen från Telia. Flera tecknade sig för Telia och nu håller vi tummarna för att vi skall komma upp till 40%. Kampanjen avslutas den 31 mars så vill du verkligen få fiber så har du några dagar kvar att teckna avtal. Kommer vi inte upp till 40% NU så kommer det säkert att dröja flera år innan något företag erbjuder fiber till vårt område
DSC_0059_Stallgarden

UPPDATERING 2017-03-24
Fibermöte i Stallgården nu på lördag den 25 mars klockan 10:00.

Samfällighetsföreningarna i Ekskogen och Älgeby har bjudit in Telia för att informera om deras öppen fiber. Det kommer att finnas representanter från Telia och Skanova på plats. Det börjar med en presentation och sedan finns det gott om tid för frågor.

För de som inte har beställt fiber än finns det möjlighet att göra det på plats. Kom ihåg att kampanjen med rabatterat pris gäller bara några dagar till.

UPPDATERING 2017-03-10
Information från Telia om informationsmöte den 25 mars kl 10.oo i Stallgården.
InformationsMöte från Telia, Stallgården 2017-03-25 kl 10.oo
Plats: Stallgården, Rialavägen 104

UPPDATERING 2017-02-21
Styrelserna för Ekskogen och Älgeby har haft möte för att ta fram en enhetlig rekommendation till medlemmarna. Tanken att så många som möjligt skall välja samma fiberleverantör för att vi skall få fiber till vårt område. Vi vet att det även är svårt komma upp till det lägsta antal beställningar som krävs för att vi skall få fiber.

Vi har sammanställt ett dokument där det framgår varför styrelserna rekommenderar Telia som det bästa alternativet för föreningarna/medlemmarna.
Utvärdering från styrelsen

OBS!
1. När det gäller grävning på samfällighetens mark krävs det ett beslut på en föreningsstämma. Denna punkt kommer därför upp på årets stämma för bägge föreningarna.

2. Det är upp till varje medlem att välja den fiberleverantör som man själv önskar.

3. Telia har förlängt sin kampanj och kommer att kalla till informationsmöte i Stallgården den 25 mars (preliminärt). Sista datum att anmäla sig till Telia är inte fastställd.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
UPPDATERING 2017-02-18
Telia har meddelat att sista datum att teckna sig är tills vidare skjuten för att Ekskogens och Älgebys styrelser skall utvärdera de olika leverantörerna. När datum är klart kommer vi att redovisa detta på hemsidan.

Styrelserna för Ekskogen och Älgeby har träffats och kommer att gemensamt göra en utvärdering för att se vilken leverantör som är bäst för föreningarna och den enskilde fastighetsägaren. Styrelserna kommer att rekommendera ett av företagen och redovisa varför vi valt den vi kommer fram till.
Det är viktigt att veta att varje fastighetsägare väljer själv den leverantör som man anser vara bäst.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
UPPDATERING 2017-02-06
IP Only kallar till informationsmöte
– Tid: Torsdagen den 9 februari 2017 kl 18.00
– Plats: Vallentuna Teater, Gymnasievägen 2, Vallentuna

Ekskogen har lagt ut information till sina medlemmar angående fiber och detta påverkar även oss i Älgeby.
Klicka på länken: Läs Ekskogens information om fiber

Vad vi förstår så är det ingen av leverantörerna som kommer att dra fiber till endast Älgeby eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart. Ekskogen’s och Älgeby’s styrelser måste fatta ett gemensamt beslut om vem som får leverera fiber till oss.
Ekskogen brukar hålla sin stämma i slutet av maj och Älgeby omkring den 10 juni.

Intressanta frågor att få svar på är:
– Vad kommer att hända med de kampanjer som slutar innan dess?
IP Only – 2017-03-31
Telia – 2017-02-21
Svensk Infrastruktur – Datum ej klart
– Om man har tecknat sig för en leverantör som inte får dra fiber till vårt område? Vad gäller?
Vi får återkomma när vi fått svar på dessa frågor.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
UPPDATERING 2017-02-04
Nu har vi sammanställt första versionen av de tre aktörer som slåss om att få leverera fiber till Älgeby och Ekskogen. Det är svårt att ta fram exakta priser.
Klicka på länken för att se sammanställningen: Fiber_Sammanställning_170204

Det är viktigt att alla vet att Ekskogens och Älgeby Samfällighetsförening skall ge ”grävtillstånd” till den som skall leverera fiber. Idag har ingen fått något grävtillstånd.
Gräver man i ovannämnda område är det stor risk att det blir skador på föreningarnas vattenledningssystem som går i vägarna eller i nära anslutning.

Ekskogen och Älgeby Samfällighetsförening måste samarbeta i denna fråga och det innebär som vi förstår att endast en aktör kommer att godkännas.

AVVAKTA MED ATT TECKNA NÅGOT AVTAL!

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
UPPDATERING 2017-02-03
Telia har haft kontakt med oss och berättade att man skickt ut inbjudan till alla fastighetsägare om nedanstående informationsmöte.
– Tid: Tisdagen den 7 februari 2017 kl 19.00
– Plats: Karbyskolan matsal, Vadavägen 1, Brottby
I samband med mötet kommer vi att planera tillsammans med Telia att man kommer ut till Magasinet i Älgeby.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Göran Westerlund och Jerker Jansson har träffat Erik Lektorp, Svensk Infrastruktur för att få lite mera information. Erik sade på mötet att man skulle komma ut med information till de boende i november/december vilket vi tyckte var olämpligt. Bättre att avvakta till efter jul- och nyårs-helgen då alla har mera tid att fördjupa sig i de frågor som rör fiber. Det är viktigt att veta att man räknar ihop Ekskogen och Älgeby när man tittar om det var ekonomiskt försvarbart att dra fram fiber till oss.

Vad vi förstod även av mötet så kommer inte Svensk Infrastruktur att göra något i Sättra (p.g.a. att Telia körde en kampanj under hösten 2016).
Vi tog därför kontakt med avdelningen för fiber på Telia för att höra om man tänkte köra någon kampanj för Älgeby och Ekskogen. Någon kommande kampanj för vårt område kände man inte till i december.

Det kom därför som en stor överraskning när alla fastighetsägare i dagarna har fått ett informationsblad från Telia om den kampanj som just nu pågår för vårt område. Har försökt nå Telia och vid ett tillfälle och kommit fram men blivit placerade som 136 i telefonkön. Vid andra tillfällen har vi inte kommit fram till telefonkön utan kommit till Telias information som lovat att man skall ringa upp inom 24 timmar vilket man inte gjort.

Det vi vet är att Telia har ett generellt tillstånd för dragning av fiber. Om det finns underlag för fiber i vårt område så kommer man att dra fram detta till vårt område.

Göran och Jerker kommer att fortsätta och undersöka de ovanstående två leverantörer som erbjuder fiber och även kontakten med kommunen. Vi vill helst undvika en situation där antalet anmälningar delas upp mellan två leverantörer och föreslår att ni avvaktar med att anmäla er till Telia. Deras kampanj räcker ju fram till mitten Februari.
Målet är att innan dess förstå mera av Telia och Svensk Infrastukturs planer. Vi avser att återkomma med en uppdatering så snart det finns mer information.

Att få fiber till fastigheten är en investering som kan tillföra både snabb internetuppkoppling och telefoni samt digital tv. Fibern har ju en mycket större kapacitet att hantera flera olika saker samtidigt än tex dagens ADSL via kopparkabel. Man slipper även problemet med åska som sommartid kan komma via telefonledningen i koppar. Att ha fiber och snabb internetuppkoppling höjer värdet på en fastighet och möjliggör distansarbete för de som har möjlighet till det. Att avvakta och installera längre fram brukar vara möjligt men medför oftast en högre kostnad pga att företagen måste åka enkom ut till en fastighet med all utrustning.

Det är lätt att bli förvirrad när man ser alla företagsnamn som är involverad i fiber och internet leverans. Bästa jämförelsen är att tänka sig motsvarigheten på elsidan. Det finns ett företag som tillverkar elen, tex Vattenfall, sen har vi en nätägare som i Vallentuna är Elverket och sen kan det finnas ett service företag som sköter om en del av underhållet i nätet. Om vi tänker oss motsvarande på Fiber sidan så levererar tex Bahnhof tjänsten med 100/10Mbit åtkomst till internet, nätägaren skulle tex kunna vara Telia eller Svensk Infrastuktur (Som ibland skriver Digital Infrastuktur på skyltarna), Sedan finns det oftast en underleverantör som bygger nätet dvs gräver ned fiber och monterar anslutingsdosor inne i våra hus.

UPPDATERING 2017-01-17
Vi har varit i kontakt med Telia och fått fram lite mera uppgifter som kan vara intressanta för den som tänker välja fiber. Telia fattar byggbeslut när en kampanjen är slut och då ser man hur många som vill ansluta sig och om det är ekonomiskt försvarbart.

Sättra
– Har haft info möte för fastighetsägarna
– Telia fattar Byggbeslut 2017-02-28

För Älgeby gäller följande:
– Telia fattar Byggbeslut 2017-04-30
– Leverans April-September
– Minsta antal anslutningar är 40%
– Alla fastigheter i Älgeby är med

Övrigt:
Enligt obekräftade uppgifter är intresset i Ekskogen för närvarande cirka 30%.

Telia säger sig kunna bygga fiber då det är minst 40% intresserade fastigheter och Svensk Infrastruktur behöver ha minst 55-60%.
För att komma igång så behöver ju en leverantör se ett stort intresse i början. Sen brukar ju några hoppa på senare men att avvakta om man vill ha fiber riskerar att det inte blir något alls. Vi siktar på att ha rett ut alternativen innan Telias kampanj går ut.

Vi jobbar för tillfället att få till ett medlemsmöte med Telia så snart som möjligt och avvaktar svar från dem.

UPPDATERING 2017-01-28
Vi har varit i kontakt med Telia fyra gånger för att höra om de är intresserade att komma och berätta om deras planer för Älgeby. Varje gång har de lovat att deras säljföretag skall återkomma men det har man inte gjort.
Nyligen kontaktade vi även IP Only men någon återkoppling har vi inte fått (kort om tid).
För att underlätta för alla som tänker välja fiber kommer vi att lägga ut en mycket lättöverskådlig sammanställning som vi gjort för de tre leverantörerna. Avvaktar svar från en av dessa som vi hoppas få inom kort.
Det är viktigt att avvakta med att teckna sig för någon leverantör till dess att vi alla vet mera om alternativen.

Göran & Jerker